2022. június 30-ig kaptak haladékot a nem közel nulla energiaigényű épületek

Közel nulla energiaigény követelményszintje

A TNM rendelet szerint - új épület létesítése esetén - 2020. december 31-e után minden használatbavételre kerülő épületnek meg kell felelnie a 6. mellékletben foglalt követelményeknek (vagyis a közel nulla energiaigény követelményeinek). Ez az előírás 2020. december 30-i hatállyal egészült ki azzal, hogy ha az építészeti-műszaki dokumentáció alapján az épület kialakítása nem közel nulla vagy annál kedvezőbb energiaigényű, és a használatbavételre 2020. december 31-ét követően kerül sor, akkor a TNM rendelet 6. mellékletében foglalt követelményeknek csak 2021. június 30. utáni használatbavétel esetén kell megfelelni.

Ez a határnap 2021. március 11-én ismét módosult, és az új határnap - ami után már csak közel nulla energiaigényű épület kaphat használatbavételi engedélyt -: 2022. június 30. 
A kivétel hatálya alá eső épületek esetében a 2020. december 31. napján hatályos energetikai előírásokat viszont alkalmazni kell.

A kivétel nem érinti a hatóságok használatára szánt vagy hatóságok tulajdonában álló új épületeket. Ezek az épülettípusok voltak a KNE épületek előfutárai, és 2019. január 1-je óta csak a közel nulla energiaigénynek megfelelő kialakítással kaphatnak használatbavételi engedélyt, tehát esetükben 2020. december 31-én már a szigorúbb követelmények voltak hatályban. Reméljük, hogy minél több nem hatósági épület is már a határnap előtt el tudja érni a korszerűbb közel nulla energiaigény követelményeit, amivel értékállóbb és jövőállóbb épületek terjedhetnek el Magyarországon is.

Forrás: https://www.hugbc.hu/

A szerző Kurucz Regina, a HuGBC egyéni tagja

 https://epitesijog.hu/