Mapei Mapelastic Foundation

ALKALMAZÁSI TERÜLET

Mind pozitív, mind negatív oldali víznyomásnak kitett betonszerkezetek és falazatok vízszigetelésére alkalmas. Alkalmazása javasolt lábazati falak, parkolók, földfelszín alatti helyiségek, tározók, csatornák és úszómedencék vízszigetelésére.

Jellemző alkalmazások

 •  Földdel érintkező betonfalazatok vízszigetelése.
 •  Földfelszín alatti parkolók, alagsori helyiségek, földfelszín alatti tározók és úszómedencék, felvonóaknák negatív víznyomás elleni vízszigetelése.
 •  Előzetesen megfelelő MAPEI habarccsal kezelt blokktégla-falazat vízszigetelése.

ANYAGSZÜKSÉGLET

Hengerrel felhordva:

1,65 kg/m2 rétegvastagság mm-enként.

Szórással felhordva:

2,2 kg/m2 rétegvastagság mm-enként.

KISZERELÉS

32 kg-os egységekben:

A komponens: 22 kg-os zsákok

B komponens: 10 kg kannákban

 

MŰSZAKI JELLEMZŐK

TERMÉKAZONOSÍTÓ ADATOK (jellemző értékek)

A komponens

B komponens

Állag:

por

folyadék

Szín:

szürke

fehér

Szárazanyag tartalom (%):

100

54

       

 

TÁROLÁS

A Mapelastic Foundation száraz helyen, eredeti, zárt csomagolásában 12 hónapig tárolható.

A termék megfelel az EC 1907/2006 (REACH), bekezdés 47,XVII csatolmány szabályozásának.

AZ ELŐKÉSZÍTÉS ÉS FELHASZNÁLÁS SORÁN BETARTANDÓ BIZTONSÁGI ELŐÍRÁSOK

A Mapelastic Foundation A komponense cementet tartalmaz, amely izzadsággal vagy más testnedvekkel érintkezve irritáló alkáli reakcióba lép és ez allergiás reakciót okozhat az arra érzékeny személyeknél.

A Mapelastic Foundation a MAPEI kutatólaboratóriumaiban kifejlesztett összetételű, cementekből, finom szemcseméretű adalékokból és speciális adalékszerekből valamint szintetikus polimerek vizes diszperziójából álló kétkomponensű habarcs. Bekeverés után a két komponens sima állagú, jól kenhető habarcsot ad. Hengerrel vagy szórással felhordható mind vízszintes, mind függőleges felületekre legalább 2 mm vastagságban. A Mapelastic Foundation nagy mennyiségben tartalmaz jó minőségű műgyantát, így a megszilárdult rétege tartósan rugalmas lesz, és ezt a rugalmasságát bármilyen környezeti hatás mellett is megtartja. A bekevert termék nagymértékben állékony, emiatt hengerrel történő felhordása során minimális anyagveszteség jelentkezik.

A Mapelastic Foundation pozitív oldali víznyomással szemben teljesen vízálló, míg negatív oldalon 1,5 atm nyomásig (15 méter vízoszlop) ellenálló. Megkötés után ellenáll a vízben oldható sók, pl. a tengervízben vagy a talajban lévő kloridok és szulfátok hatásának. A Mapelastic Foundation ezen kívül minden szilárd és megfelelően tiszta cementes alapra kiválóan tapad. E tulajdonságok azt eredményezik, hogy a Mapelastic Foundation-nal védett és vízszigetelt szerkezetek tökéletesen szárazak maradnak.

A Mapelastic Foundation teljesíti az EN 1504-9 („Termékek és rendszerek a betonszerkezetek védelmére és javítására. Fogalommeghatározások, követelmények, minőség-ellenőrzés és a megfelelőség értékelése. Általános elvek a termékek és rendszerek használatára”) fő kritériumait és az EN 1504-2 („Rendszerek a betonszerkezetek felületi védelmére”) szabványok PI-MC-IR alapelvek szerint előírt alapvető követelményeket.

JAVASLATOK

 •  Ne használja a Mapelastic Foundation-t vastag bevonatként (rétegenként 2 mm feletti vastagságban).
 • Ne használja a Mapelastic Foundation-t + 5°C alatti hőmérsékleten.
 • Ne hordja fel a Mapelastic Foundation-t vízzel telített aljzatra (a felhordás előtt meg kell várni a felület kiszáradását).
 •  Ne adjon Mapelastic Foundation-hoz cementet, adalékanyagot vagy vizet.
 • Az első 24 órában védje az esőtől, víztől.

HASZNÁLATI UTASÍTÁS

Aljzatelőkészítés

A) Pozitív irányú vízszigetelés (a burkolat közvetlenül ki van téve a víznyomás hatásának)

A kezelendő felület legyen szilárd és tökéletesen tiszta. Nagynyomású vízsugárral vagy homokfúvással el kell távolítani az összes port, rozsdát, cementtej-, olaj-, zsír-, illetve formaleválasztó maradványokat.

Ha a Mapelastic Foundation-nal szigetelendő szerkezetek rossz állapotban vannak, károsodottak, a szerkezetek károsodott részeit kézi, mechanikus vagy hidraulikus bontással el kell távolítani. A korrodálódott részek teljes eltávolítása után kell kijavítani a károsodott részeket a Mapegrout termékcsalád előkevert habarcsaival (lásd a termékismertetőjüket). A Mapelastic Foundation felhordása előtt használjon Primer 3296 vizes bázisú, akril alapozót az aljzat megszilárdítására, pormegkötésére és a tapadóképesség növelésére. Hígítsa az alapozót 1:1 arányban vízzel, majd hordja fel ecsettel vagy hengerrel.

B) Negatív irányú vízszigetelés (a burkolat az aljzaton keresztül felszívódó víz révén van kitéve a víznyomás hatásának)

Nagynyomású vízsugárral vagy homokfúvással el kell távolítani az összes port, festéknyomot, rozsdát, cementtej-, olaj-, zsír-, illetve formaleválasztó maradványokat. A kavicsfészkeket el kell távolítani, majd az egyenetlenségeket Mapegrout 430-cal ki kell javítani. A szerkezeti hézagokat, vasbeton repedéseit, a távtartókat, a csővezetékeket, az átmenő elemeket stb. Mapeproof Swell-lel kell tömíteni. A beton hézagainak tömítése és a felületi hézagok javítása érdekében a repedés vagy a hézag mellett megfelelő mechanikus eszközzel legalább 6 cm mélységben bontást kell végezni, Mapeproof Swell-lel kell tömíteni, majd annak duzzadását kb. 6 cm vastagságú Mapegrout 430-cal kell megakadályozni. Víz folyamatos szivárgása esetén, a vízbejutást Lamposilex-szel kell meggátolni, majd az előzőek szerint kell eljárni. Csővezetékeknél, az átmenő elemeknél először el kell végezni a vasbeton bontását, fel kell hordani a Mapeproof Swell-t, majd az előzőek szerint kell eljárni. Víz helyi szivárgása esetén a víz bejutását megfelelő Lamposilex hidraulikus habarccsal kell meggátolni. A szekezeti csatlakozások repedéseit tömítse Mapeband TPE szalaggal, az aljzathoz Adesilex PG4-gyel ragasztva. A Mapelastic Foundation felhordása előtt használjon Primer 3296 vizes bázisú, akril alapozót az aljzat megszilárdítására, pormegkötésére és a tapadóképesség növelésére. Hígítsa az alapozót 1:1 arányban vízzel, majd hordja fel ecsettel vagy hengerrel.

A termék elkészítése

Öntse a B (folyékony) komponenst egy megfelelő, tiszta keverőedénybe. Alacsony fordulatszámú mechanikus keverővel folyamatosan keverve lassan adja hozzá az A (por) komponenst. Gondosan keverje a Mapelastic Foundation-t pár percen keresztül, és bizonyosodjon meg róla, hogy nem maradt por az edény oldalaira vagy aljára tapadva. Folytassa a keverést kb. 3 percig, amíg tökéletesen homogén masszát nem kap. Ezután az anyagot kb. 2 percig, a műgyanta teljes beoldódásáig hagyja állni, majd ezután még legfeljebb 2 percig keverje. A bekeveréshez alacsony fordulatszámú keverőt használjon, hogy a keverék ne habosodjon.

A habarcsot ne keverje be kézzel!

A termék kézi felhordása

A bekevert Mapelastic Foundation-t 60 percen belül kell hengerrel felhordani két rétegben, legalább 2 mm végső rétegvastagságban. Ha az első réteg felhordása közben az ecset „húzza” a terméket, az aljzatot enyhén be kell nedvesíteni. Az első réteg felhordása után kb. 6 óra elteltével lehet a második réteget felhordani, azonban mindenféleképpen meg kell várni az első réteg teljes megszáradását.

A termék felhordása szórással

A Mapelastic Foundation vakológép segítségével és levegőkompresszorral szórással is felhordható simító és felületképző fejjel 10 mm átmérőjű fúvókáig, legalább 800 liter/perc kapacitással. A végső vastagság legalább 2 mm legyen. Az első réteg felhordása után várjon, amíg az megköt (kb. 6 óra) és ezután hordja fel a második réteget. Negatív oldali víznyomás esetén mindkét réteg felületét dolgozza el simítóval, hogy egyenletes, jól tömített réteg jöjjön létre. Pozitív oldali víznyomás esetén elég az első réteg simítása.

A bedolgozás során és az után betartandó óvintézkedések

 •  +20°C körüli hőmérsékleten különleges óvintézkedésekre nincs szükség.
 •  Nagyon meleg időben javasoljuk, hogy a terméket (port és folyadékot) óvja a közvetlen napfénytől.
 •  Felhordás után, és különösen száraz, meleg vagy szeles időben, takarással védje a felületet a gyors száradás ellen.

Tisztítás

A Mapelastic Foundation fokozottan tapad a fémekhez is, ezért a szerszámokat még a termék megkötése előtt ajánlott lemosni. Kötött állapotban csak mechanikus úton tisztítható le.

 

 

A termék gyártója

Kérje egyedi árajánlatunkat!

Kollégánk várja hívását!  06 30/333-6417 , 06 30/997-1204

Kapcsolódó termékek