VARGA TAMÁS: BACHL Extrapor SOCKEL – a kimagasló lábazati hőszigetelés!

 

A grafitadalékot eddig leginkább a homlokzatszigetelések terén alkalmazták, de miért ne élvezhetnénk a fokozott hővédelmet a teljes külső falon?

Magas rezsiköltség, hideg falak, penészes sarkok, rossz hőérzet és megannyi más okunk is lehet a hőszigetelésre. Egy azonban biztos: komoly döntés előtt állunk, amelynek nem csak az anyagi következményeit viseljük, de az eredménye is hosszú távon meghatározza majd közérzetünket. Minél rosszabb egy ház hőszigeteltsége, annál kisebb költséggel lehet viszonylag komolyabb megtakarítást, azaz látványosabb eredményt elérni. Ez persze nem azt jelenti, hogy energetikai szempontból rossz minőségű ház esetén csak az ablakcserével, vagy a homlokzat hőszigetelésével magában már jó eredményt érhetünk el. Ha valóban kevesebb rezsit akarunk fizetni, és szeretnénk javítani hőérzetünket, komplex megoldásokra és mindenképpen jó anyagokra van szükség.

Tippünk a teljes homlokzati fal esetében a grafitos polisztirol hőszigetelés, amely a BACHL választékában azonos vastagság esetén 25 %-kal jobb hőszigetelő hatást ígér, mint a hagyományos fehér.

A vékonyabb rétegben is hatékony lapok további előnyei:

  • rövidebb dübelek a rögzítésnél
  • alacsonyabb logisztikai (szállítás, anyagmozgatás, beépítés) költségek
  • azon épületeknél is megoldást jelent, melyeknél nem lehet korlátlan vastagságban hőszigetelést beépíteni (műemlékvédelem, helyi építési szabályozás, telekhatárra, utcafrontra épült házak)
  • az aktív-, passzívházaknál elengedhetetlen a fokozott hőszigetelés, azonban méretbeli korlátok fennállhatnak

 

 

Ezek a kedvező paraméterek segítenek hozzá, hogy a külső oldali utólagos homlokzati hőszigetelésünk kimagasló tulajdonságait tudjuk kamatoztatni lábazati falunk fokozottabb hővédelmének érdekében.

A hazai gyártású grafitos formahabosított BACHL Extrapor SOCKEL több szempontból hiánypótló termék a piacon. Megőrzi a hagyományos lábazati anyagok minden kedvező műszaki tulajdonságát: nagy szilárdság, kis testsűrűség, egyszerű beépíthetőség, ráadásul a grafitadaléknak köszönhetően mindez kisebb hővezetési tényezővel, így jobb hőszigetelő képességgel párosul. A 2021-től hatályos közel nulla energiaigényű épületekre vonatkozó hőtechnikai követelmények kielégítése az épületszerkezetek megnövelt hőszigetelésével is teljesíthető.

Tekintsünk át néhány gyakorlati problémát:

Homlokzati falak esetében sokszor előfordul, hogy a leginkább használt modern vázkerámia falazóelemek legalább nyolcszor jobb szigetelőhatással bírnak, mint a vasbeton lábazati fal. A különbség még akkor is jelentős marad, ha figyelembe vesszük, hogy 30%-kal enyhébb követelmények érvényesek a lábazatra, mint a homlokzati falra. Ennek fényében 30 cm modern vázkerámia fal esetén, a jobb szigetelő képességű grafitos Extrapor-ból 14cm, míg a vasbeton lábazatra XPS-ből 17cm, formahabosított EPS-ből 15cm, valamint ez utóbbi grafitos változatából 14cm szükséges. A teljes fal akkor lesz egy síkban, ha grafitos lapot használunk a lábazaton, mindkét másik terméknél előreugró lábazatkialakításunk lesz, mely a falszerkezet állagmegóvása érdekében kerülendő megoldás. A példa jól érzékelteti a grafitadalékos polisztirolok használatának előnyeit, melyek jelentős felszabaduló, ezáltal beépíthető m2-eket eredményeznek. Érvényes ez a felújítások azon részére is, ahol a meglévő lábazatunk előreugró módon került kialakításra, így a felújítás során egy kedvezőbb hőszigetelő tulajdonságú hőszigeteléssel egy síkba eső, vagy visszaugró lábazatképzés jöhet létre. Ha rosszabb szigetelő képességű terméket használunk, az nemcsak előreugró lábazatot, hanem hőhidas szerkezetet is okoz.

A lapok érdesített felülete szilárdabb vakolattartást eredményez, továbbá a külső tér felöli oldalán 5cm mélységű bemetszések találhatók, melyek egyrészt a nagy hőmérsékletkülönbség hatására esetlegesen bekövetkező deformációktól adnak védelmet, másrészt a tapaszolás könnyebb és erősebb lesz általa. A táblák mérete (megegyezik a homlokzaton használt EPS lapok méretével, így biztosítható, hogy eltolással alakítsuk ki az éleket, fugákat, alkalmazása szintén nem tér el a többi formahabosított expandált polisztirol lapétól, ezáltal nincs speciális eszközigénye.

A BACHL Kft. nagy gondot fordít termékeinek folyamatos fejlesztésére, valamint a kivitelezések minél gördülékenyebbé, egyszerűbbé tételére.

 

Varga Tamás

okl. építészmérnök, okl. épületszigetelő szakmérnök

BACHL Hőszigetelőanyag-gyártó Kft.

Szerző: 
BACHL Kft.

Kérje egyedi árajánlatunkat!

ÁRAJÁNLATKÉRÉS

Szakértő kollegánk várja hívását!  06 30 222 0913