XPS hegesztőgéppel bővült a RAVATHERM Hungary Kft. gyártósora

A RAVATHERM Hungary Kft. évről-évre hangsúlyt fektet arra, hogy a gyártott anyag magas minősége mellett a gyártáshoz használt gépek is a legkorszerűbbek legyenek, így tovább korszerűsítette a 2016-ban bevezetett hegesztési technológiáját. A gyártósort 2013-ban telepítették, majd ezt bővítették 2016-ban egy hegesztőgéppel, tavaly decemberben pedig közel 100 millió forintos beruházás keretében tették teljesen automatizálttá RAVATHERM XPS hőszigetelésük gyártási folyamatát.

XPS hegesztési technológia

A fent említett új, kifejezetten innovatív gép segítségével jelentősen leegyszerűsíthető a nagy vastagságú XPS hőszigetelések gyártása. Az eljárás előnye, hogy oldószert, ragasztót, vagy egyéb segédanyagot nem használnak fel a gyártás folyamán, a berendezés magát a hőszigetelés felületét olvasztja meg, majd a táblákat összenyomva homogén felületi hegesztéses eljárással kapcsol össze két vagy több hőszigetelő táblát eggyé. A végeredmény szempontjából a hőszigetelő táblák egy egységet alkotnak, egynek számítanak. A hegesztett felület nem befolyásolja az anyag fizikai tulajdonságait, ezzel az új technológiával gyártott RAVATHERM XPS hőszigetelő képessége, vízzel szembeni ellenállóképessége és nyomószilárdsági paraméterei megegyeznek az egyrétegű extrudálási eljárással készülőkével.

Az eljárás előnyei

A hegesztéses eljárás kifejezett előnye, hogy nagy termékvastagságok esetén sem nő a RAVATHERM XPS hőszigetelések hővezetési tényezője 0,035 W/mK fölé. A kettőnél több tábla egymáshoz hegesztésével pedig lehetőség nyílik 20 centimétert meghaladó vastagságú táblák gyártására is. Ez összességében közel 10%-kal jobb hőszigetelő képességet és szinte a gyártási felső korlát eltörlését jelenti a cég számára.

XPS történelem röviden

A zártcellás polisztirolhabok gyártása direkt extrudálással történik. A 2000-es évek elején bevezetett környezetbarát habosítógázok a hőszigetelés hővezetési tényezőjét a vastagság függvényében változóvá tették. Emellett az egyrétegű technológia felső vastagsági korlátja 20-22 cm körüli. Bár a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően az elmúlt évtizedben átlagban 10%-kal sikerült a termékek λ értékét javítani, a vastagságtól való függő viszony továbbra is megmaradt. Ezzel párhuzamosan az épületek hatékonyabb hőszigetelésére felmerülő igény a jobb λ értékek ellenére is egyre többször megköveteli a 20-22 cm-nél vastagabb XPS beépítését. Ez a tény hívta életre először a ragasztásos, majd néhány éve a sokkal korszerűbb, tisztább és környezetbarátabb XPS hegesztési eljárást.

Minősítés több réteg esetén

A technológia teljes elfogadottságát jelzi, hogy a 2012-ben megújított EN 13164 európai XPS termékszabvány külön fejezetben szabályozza az ilyen típusú termékek első típusvizsgálati és gyártásellenőrzési követelményrendszerét. Természetesen a RAVATHERM XPS hőszigetelő termékek első típusvizsgálata és gyártásellenőrzése a szabványnak megfelelően megtörtént, illetve történik.

Forrás: www.proidea.hu