Fejlesztés előtt áll a balatoni reptér

A beruházás keretében a 2014-2020-as uniós fejlesztési ciklusban a Balaton Fly külső és közvetlen belső része is megújulhat. Közművesítik a területet, meghosszabbítják a kifutópályát, korszerűsítik a repülést segítő technikai berendezéseket is és fejlesztik a kargóképességeket. A másik négymilliárdos projekt keretében a Balatonszentgyörgy-Fenékpuszta-Keszthely elkerülőszakasz és az M7-es autópálya közötti szakasz gyorsforgalmi úttá fejlesztése valósulna meg.

A Balaton Fly repülőtérnek jelenleg egy betonozott és egy füves kifutópályája van, és egy heliporttal is rendelkezik. A Hévíz önkormányzatának százszázalékos tulajdonában álló Hévíz-Balaton Airport Kft. üzemeltette a repülőteret 2012 márciusától 2014 októberéig, majd a SGH Aviation Hungary Kft. vásárolta meg a 49 százalékát, 49 százalék továbbra is a hévízi önkormányzatnál maradt, míg két százalék Zalavár önkormányzatának tulajdonába került.

A sármelléki Hévíz-Balaton Airport utasforgalma csaknem ötödével, 33 ezerre bővült tavaly a 2013-as évhez képest. Az érkezők és indulók nagyobb része, közel 28 ezer ember a charter- és menetrend szerinti járatokat vette igénybe, mintegy ötezer utas pedig a néhány utast szállítani képes kisgépeket.

 

Forrás: http://www.resourceinfo.hu/hu/cikk/infrastruktura/38211.html