MC-Waterstop M

Az MC-Waterstop M egyszerűen és gyorsan alkalmazható, a frissbetonnal mechanikai kötést létesítő, FPO (rugalmas poliolefin) szigetelőlemez. Alkalmas talajjal takart épületszerkezetek teljes körű vízszigetelésére talajvíznyomás ellen, akár 5 bar víznyomásig, illetve külső oldali vízszigetelésként nehezen hozzáférhető helyeken, egy vagy két oldalon zsaluzott szerkezetek esetén is.

Az MC-Waterstop M lemez lúgálló gyapjúfilcből, nemszőtt rétegből és jó vízszigetelő tulajdonságú rugalmas poliolefinből álló, kétrétegű tekercsszigetelés, melynek egyik oldalához 100 mm széles, öntapadó butilcsík csatlakozik.

A betonszerkezet készítése előtt elhelyezendő MC-Waterstop M szigetelőfólia képes a frissbetonhoz teljes felületen vízzáró módon „visszatapadni”, ezáltal nehezen hozzáférhető helyek is könnyen és biztonságosan szigetelhetővé válnak (belvárosi foghíjbeépítések, új-régi épületek csatlakozásai, mélyépítési területek stb.). A fizikai kötés attól a pillanattól kezd kialakulni, amikor a friss beton kapcsolatba lép a lemez mikroszálaival.

A mechanikus igénybevétellel szemben ellenálló, nagy rugalmasságú szigetelőlemez alkalmazható lokális párazárási feladatokra kiegészítő szigetelésként, teljes értékű talajvíznyomás és talajnedvesség elleni pinceszigetelésként, továbbá más szigetelési rendszerekkel kombinálva (például Nafuflex és Expert Proof szórható szigetelések) teljes értékű talajvíznyomás és talajnedvesség elleni szigetelésként.

Főbb alkalmazási területek:

  • magas- és mélyépítési vasbeton szerkezetek felületszigetelése 5 bar víznyomásig;
  • padlólemezek szigetelése;
  • egy vagy két oldalon zsaluzott betonszerkezetek szigetelése;
  • vízzáró (WU) betonszerkezetekkel is alkalmazható kiegészítő porszárazsági szigetelésként.

Kivitelezéskor ügyelni kell arra, hogy a szigetelőlemez mikrofilces oldala nézzen a bedolgozandó frissbeton felé, a másik oldala pedig a betont fogadó aljzattal vagy falfelülettel érintkezzen, mivel így tudja útját állni a – kapillárisan felszívódó és a szerkezetben maradó – nedvességnek, valamint a nyomás alatti tartós vízterhelésnek. A mikrofilc és az abba teljesen beágyazódó frissbeton között állandó mechanikai kötés jön létre, ami megakadályozza, hogy sérülés esetén a víz oldalról beszivárogjon az MC-Waterstop M és a megszilárdult vasbeton szerkezet közé.