EJOT JBS-R/EcoTek

A szigetelésrögzítő készlet átfogási hossza utólagosan is állítható

 

Ahhoz, hogy a lapostetők a csapadékot a megfelelő gyűjtőponthoz el tudják vezetni, általában nem teljesen sík felületüek, hanem van egy minimális lejtésük. Az ilyen tetőkön a vízszigetelő lemezeket a különböző rétegvastagságoknak megfelelő hosszúságú kötőelemekkel kell rögzíteni. Az EJOT JBS-R/EcoTek szigetelésrögzítő készlet egyszerű és gazdaságos megoldást kínál a változó rétegvastagságokhoz. A rögzítő készlet betoncsavarból és egy műanyag hüvelyből áll, melynek átfogási hossza utólagosan is állítható.

A lapostetőn megálló víz terheli és hosszú távon károsíthatja a vízszigetelést, ezért a csapadékvíz elvezetése érdekében a lapostetőket egy minimális lejtéssel kell ellátni. A szigetelési irányelv legalább 2%-os lejtésképzést ír elő.

 

Hogyan alakítható ki a lejtés a lapostetőkön?

Az acél tartószerkezeteknél a lejtésképzést általában a tartószerkezeti elemekkel tudják kialakítani. Beton tartószerkezetek esetében más a helyzet, mert itt általában vízszintes a szerkezeti kialakítás. A lejtésképzést ilyen esetekben a hőszigetelési rétegrend változó vastagságával tudják kialakítani. A szigetelőlapok ferde síkú kiképzése biztosítja a lejtésképzést a megfelelő vízelvezetéshez.

Felmerülő nehézség a lejtésképző szigeteléseknél

Sok különböző hosszúságú kötőelem szükséges a rögzítéshez: a vízszigetelő lemez, a hőszigetelés és a párazáró fólia födémhez történő rögzítésénél a kivitelezőnek betoncsavar és rögzítő tányér kombinációból a szigetelési rétegrendeknek megfelelő hosszúságú rögzítő elem készletet kell alkalmaznia. Ez azt jelenti, hogy a lejtésképző hőszigeteléssel készülő hő- és csapadékvíz elleni szigeteléseknél nagyon sok különböző hosszúságú rögzítő elemre van szükség.

Az EJOT JBS-R/EcoTek egyesíti a különböző hosszúságú rögzítő elemeket

A JBS-R/EcoTek egy "organikus" bevonatú betoncsavarból (JBS-R) és egy magas minőségű műanyag hüvellyel kialakított rögzítő tányérból (EcoTek) áll, melynek hosszúsága fokozatmentesen, utólagosan is állítható. A JBS-R/EcoTek rendszer egy 120-160 mm-es rétegrendű lejtésképző hőszigetelésnél a szükséges kötőelemek választékának darabszámát 8-ról 2-re csökkenti.

A JBS-R/EcoTek legfontosabb előnyei

  • drasztikusan lecsökkenti a különböző hosszúságú rögzítő készletek igényét
  • nagymértékben leegyszerűsíti, felgyorsítja és megbízhatóvá teszi a rétegrendi rögzítési munkákat
  • utólagos hosszúság beállítással rendelkezik
  • alkalmazható 70-től 500 mm-es rétegrend vastagságig

 

Forrás: www.proidea.hu