ISOVER VARIO KM DUPLEX

Megerősített, laminált belső oldali párazáró-légzáró fólia.

 Páradiffúziós ellenállása a beltér és a kültér közötti páranyomás-különbségtől függően változó. Tetőtér-beépítéseknél, szerelt külső falaknál a hőszigetelés belső oldalán elhelyezve.

Felhasználás:

 • Fogófák feletti nemjárható búvóterek
 • Ferde fa tetőszerkezetek-meglévő tetőszerkezetek energetikai felújítása
 • Ferde fa tetőszerkezetek-meglévő tetőszerkezetek energetikai felújítása
 • Szerelt térdfalak
 • Külső falak – ISOGIPS belső oldali hőszigeteléssel

Termékjellemzők:

 • Változó diffúiós ellenállás: Sd (m) télen 5 (párazáró), nyáron 0,3 (páraáteresztő)
 • UV álló
 • Magas szakítószilárdság
 • Könnyű beépíthetőség
 • Tűzvédelmi osztály: E

Műszaki adatok:

Terméknév

Vastagság (mm)

Hosszúság (mm)

Szélesség (mm)

m / tekercs

m2 / csomag

VARIO KM DUPLEX

0,2

20000

1500

 

30

VARIO KM DUPLEX

0,2

40000

1500

40

60

 

 

ISOVER VARIO KM Duplex UV légzáró és páravédelmi rendszer

 

A multifunkciós VARIO KM Duplex UV fólia egyedülálló tulajdonságokkal rendelkezik: kitűnő légmentesítési jellemzői mellett páratlan védelmet nyújt a párásodás ellen is. A VARIO KM Duplex UV egy kiváló minőségű, „intelligens” termék, ami automatikusan idomul az időjárás-változásokhoz. Nemcsak, hogy növeli a lakók komfortérzetét, de időjárásálló rétegének köszönhetően védi a tetőket és a falakat a nedvesedés okozta károktól. A VARIO KM Duplex UV rendkívül nagy szakítószilárdsággal rendelkezik, és praktikus irányvonalak találhatóak rajta, hogy felhelyezése még könnyebb legyen.

Közel 15 év gyakorlati tapasztalat igazolja a VARIO termékek értékét.  Ezeket a termékeket ma már világszerte számtalan épületben használják a nyirkosodás megelőzésére. A megfelelően kiválasztott ragasztószalagokkal és tömítőanyagokkal együtt garantált, hosszú távú védelmet nyújt.

Miért fontos a légmentesség?

Csak akkor tarthatjuk vissza egy épület belső, meleg levegőjét, és zárhatjuk ki a külső, hideg levegőt, ha az épület szerkezete légmentes. A kellemetlen légáramlatok megszűntetése növeli a komfortérzetet és az energiahatékonyságot, ami egyenes út a fűtési költségek csökkenéséhez. A légmentesség mindezek mellett védi az épületet a sérülésektől, ezáltal segít megőrizni annak megjelenését és megnövelni az élettartamát.

Ellenőrzött szellőztetés légmentes épületben                                                Nem ellenőrzött légcsere egy „szivárgó”

az ablakokon és ajtókon keresztül.                                                      épületben a repedéseken és hézagokon keresztül.

 

Energiahatékonyság

A megnövelt energiahatékonysággal kapcsolatos trendek arra késztették a tervezőket, hogy a passzívházak szintjét megközelítő, hőtani és gazdaságossági szempontból optimalizált épületeket készítsenek. Egy épület termikus integritásának növelése egy hagyományos ház értékeihez viszonyítva közel 10%-kal csökkentheti a termikus burkon keresztül létrejövő hőveszteséget. A megnövelt energiahatékonyság felé vezető első lépés az épület friss levegővel történő ellátása, egy, a beltéri levegő légcseréjét szabályozó rendszer segítségével, amit általában a kiáramló levegő hőhasznosítása egészít ki. Ehhez azonban az szükséges, hogy az épület légmentes legyen, hogy a hézagokon és repedéseken keresztül ne alakulhasson ki ellenőrizetlen és nem kívánatos légcsere.

 

Kellemes hőérzet

Minél több időt töltünk a négy fal között, annál fontosabbá válik a kellemes beltéri klíma. Napjainkban az épületeknek nem már nem csak védelmet kell nyújtaniuk a hideg vagy meleg ellen, a mai, modern családok egész évben igénylik a kellemes lakókörnyezetet és a friss levegőt.  Ez az igény szigorú elvárásokat támaszt az épületek tervezésének és kivitelezésének minőségével szemben. Ahhoz, hogy megelőzhető legyen a levegő ellenőrizetlen ki-be áramlása, a megfelelő hőszigetelés mellett légmentes termikus burokra is szükség van. A repedések és hézagok kellemetlen huzatnak enged utat.

 

A szoba hőmérséklete és a padló, falak, mennyezet és ablakfelületek hőmérséklete közötti különbség is megnövelheti a huzatot és a nem kívánt légáramlást. Minél kisebb ez a hőmérséklet-különbség, annál komfortosabb a szoba, annál jobb a benne tartózkodók közérzete.

 

Egy egészséges ember testhőmérséklete körülbelül 37oC. Az egyén komfortérzete nagyban függ a szoba hőmérsékletétől, az éppen aktuálisan végzett tevékenységtől és a ruházattól. A körülbelül 22oC-os hőmérséklet ülő tevékenység esetén kellemesnek mondható, míg fizikai tevékenység esetén a kellemes érzést inkább a 16-19oC közötti hőmérséklet váltja ki.

 

Környezet felületi hőmérséklete  tu (oC)                                                                                 A levegő hőmérséklete oC

                

    A szoba levegőjének hőmérséklete tL (oC)                                                                             A légáramlás sebessége m/s-ban

Komfortérzet a szoba hőmérsékletének és a környező               Komfortérzet a légáramlás sebessége

épület-elemek (padlók, falak, ablakok, mennyezetek)               és a levegő hőmérsékletének

hőmérsékletének függvényében.                                                   függvényében.

 

 

Komfortérzetünket sok tényező befolyásolja, ezek közül a legfontosabbak:

 • a szoba levegőjének hőmérséklete és a relatív páratartalom
 • a különböző külső épület-elemek (padló, falak, mennyezet) felületi hőmérséklete
 • a légáramlás sebessége
 • a kinti és benti hőmérséklet közötti különbség.

Az épület anyagának védelme

A hézagok könnyen károsíthatják az egész épületet. Amikor a párás, meleg levegő a szobából a repedéseken és hézagokon keresztül az épület hűvösebb helyiségeibe áramlik, a lecsapódó pára vízzé változik. Az így keletkező nedves környezet ideális a penész-, vagy egyéb gombafajták számára. A érintett alapanyag a hézag elhelyezkedésének és méretének függvényében károsodik. Amennyiben a nedvesség behatol a szigetelőanyagba, akár hatodával csökkentheti annak szigetelőképességét az eredeti, száraz állapothoz képest. Az ily módon lecsökkentett hőszigetelési teljesítmény tovább növeli a nedvesedést, ezáltal egy láncreakció indul be, ami végül komoly károkat okozhat. Egy légmentes, nem „szivárgó” burkolat megelőzi ezt a folyamatot, és hosszabb élettartamot biztosít az épület anyagainak.

A kivitelezés minősége még a tervezésnél is fontosabb

A maximális energiahatékonysághoz és a szobák szabályos szellőztetésének kialakításához nem csak körültekintő tervezés, hanem megfelelő kivitelezés és szigorú minőség-ellenőrzés is szükséges. Fontos a különböző feladatok megfelelő időrendi elosztása is, hogy az óvatosan felhelyezett légmentesítő réteget ne sértsék fel a többi munkálat során.

 

Legfontosabb erőforrásunk – az egészségünk

A repedéseken beáramló kinti levegővel könnyen bejuthatnak az épületbe olyan, az egészségre káros hatást kifejtő anyagok, mint például a pollenek, penész és egyéb gomba-spórák. Az épületben felhasznált alapanyagok is – mint például a régi fakonzerváló anyagok – veszélyesek lehetnek. Ezek az  építőelemek és készítmények allergiát válthatnak ki, és potenciális, vagy valós veszélyt jelenthetnek az épületben élők számára.

 

VARIO – intelligens szigetelőanyag, ami minden évszakhoz alkalmazkodik

Lehet hideg, vagy meleg, száraz, vagy nedves idő, az innovatív VARIO rendszer intelligensen alkalmazkodik az időjárási körülményekhez. Ami ideális a fa-, és nehézszerkezetes épületekhez, a VARIO rendszer megakadályozza, hogy a pára a hideg téli hónapokban az épület belsejéből a szerkezeti elemekbe diffundálódhasson, míg nyáron a VARIO KM Duplex UV fólia lehetővé teszi, hogy az esetlegesen megmaradt nedvesség visszaszivároghasson az épület belsejébe. Így a nyirkos szerkezeti elemek a nyári hónapok alatt kiszáradhatnak, ezt követően pedig szárazak is maradhatnak, megakadályozva ezáltal a penészesedést és a szerkezeti elemek egyéb, nedvességhez köthető károsodását. Természetesen ehhez szükséges a fólia elemeinek körültekintő és pontos összeillesztése, az elemek csatlakozási pontjainak és az egyes behatolási pontok (például kémények, csövek) VARIO rendszer termékekkel történő szigetelése.

 

 

 

 Nyáron: a magas páratartalmú, meleg nyári hónapok alatt a molekuláris struktúra megváltozik, így a  VARIO KM Duplex UV diffúziós ellenállása 0,3m  levegőréteg ellenállásának lesz megfelelő. A szerkezeti elemekbe előzetesen beszivárgott nedvesség távozni tud, így megelőzhető az épület további károsodása.

 

 

 

Télen: az alacsonyabb páratartalmú, hidegebb hónapok alatt a molekuláris struktúra ismét megváltozik, így a VARIO KM Duplex UV fólia diffúziós ellenállása 5m levegőréteg ellenállásának fele meg. Így a szobában található pára nem tud behatolni a szerkezeti elemekbe.

 

 

 

 

VARIO – egyedülálló, változtatható diffúziós ellenállás

A hagyományos párazáró fóliák kialakításuktól függően egy bizonyos állandó diffúziós ellenállással rendelkeznek, aminek értéke bármilyen időjárás mellett ugyanakkora marad. A VARIO fóliával ellentétben (amely alkalmazkodni tud az aktuális időjárási viszonyokhoz) a hagyományos fóliák kizárólag párazáró szerepet töltenek be. Az épület szerkezeti elemeibe előzetesen bejutott nedvesség így nem tud távozni, az épület nem tud kiszáradni, ez pedig károsodáshoz vezethet.

 

A VARIO KM Duplex UV fólia alkalmazkodik a környezet hőmérsékletéhez és páratartalmához. Alacsony hőmérséklet és páratartalom esetén, például télen, a fólia molekulái összezáródnak és megakadályozzák a pára-diffúziót, tehát hatékony párazáró rétegként funkcionálnak. Magasabb hőmérséklet és páratartalom esetén, például nyáron, a molekulák eltávolodnak egymástól, megnyitva így a VARIO fóliát, hogy a szerkezetben bennragadt pára visszaszivároghasson a szobába.

A kiszárítás a VARIO fóliák egyedi jellemzője. Az év melegebb hónapjaiban a VARIO fólia 25-ször több nedvességet enged vissza az épületbe, mint a hidegebb, téli hónapokban.

 

VARIO – külső tetőfelújításhoz is

A VARIO előnyös tulajdonságai akkor is kihasználhatóak, amikor a tetőtér már lakott, és a felújítást kívülről kell elvégezni. A hagyományos fóliákkal ellentétben a VARIO KM Duplex UV fóliát a szarufák és keresztlécek közé, illetve azokon keresztül is be lehet helyezni, így a tető faszerkezetében rekedt nedvesség el tud párologni.

 

VARIO rendszerelemek:

VARIO KM Duplex UV fólia

VARIO KB1 ragasztószalag

VARIO DoubleFit tömítőanyag

VARIO SilverFast ragasztószalag

VARIO AntiSpike ragasztószalag

 

A termék gyártója: 

Kérje egyedi árajánlatunkat!

Árajánlat kérés

Kérdése van? Hívjon most! Szakértő kollegánk várja hívását! +36 30 195 04 85