Kronospan OSB lapok

 

OSB (Oriented Strand Board) nyersfordításban Irányított Szálelrendezésű Lapot jelent, mely elnevezés a termék szilárdságát biztosító különleges anyagszerkezetre utal.

Az OSB faforgácsokból ragasztással egyesített, háromrétegű erdei fenyő alapanyagú agglomerált lap. A ragasztás folyékony MUPF (modifikált karbamid-fenol-formaldehid) műgyantával történik, ami vízálló lapot eredményez. A lapokat a legkorszerűbb módszerrel, folyamatos gyártósoron állítják elő. A folyamatirányítás lehetővé teszi a gyártás lehető legpontosabb ellenőrzését, melynek során az OSB lapok minden paraméterét folyamatosan optimalizálják.

Egy természetes megoldás, hisz fenyőfából készül olyan eljárással, mely a lehető leggazdaságosabban használja fel a fát, így védi környezetünket, erdőinket a pazarló fakitermeléstől. Körülbelül 25 éve indult hódító útjára Észak-Amerikából, ahol mára már elterjedt építőanyag. Az USA, Kanada államaiban szinte kizárólag OSB lapokat használnak a fa, vagy fém könnyűszerkezettel épülő házak építéséhez. Az ott található házaknak ez a "téglája". Olcsóbban előállítható és könnyebb, mint a -helyette korábban használt- rétegelt lemez, de hasonlóan szilárd, terhelhető és vízálló.

Európában is egyre nagyobb az igény az OSB lap iránt. A kereslet nagy mértékben, évente kb. 30%-kal növekszik. Mára már tíz európai gyár állít elő OSB-t az egyre növekvő kereslet kiszolgálására.
Magyarországon is mind többen választják élettérül az olcsóbb, gyorsabban elkészülő és komfortosabb könnyűszerkezetes építésű családi otthont. Divatos megoldás a bitumenes tetőzsindelyfedés, melynek hordozójaként is OSB lapot használnak fel, a korábban szokásos deszka helyett. Egyre többen ismerik meg az OSB számtalan felhasználási lehetőségeit.


Az OSB-t ma Európában több helyen, több minőségben gyártják.. Az OSB építési célra gyártott típusa "OSB-3". Ennek paramétereit az EN-300-OSB szabvány írja elő. Azonban sok OSB, főleg a keleti régiókban gyártottak, nem felelnek meg az európai szabványnak, és amik megfelelnek, azok közt is jelentős minőségkülönbségek vannak. A minőségbeli eltérések részben szemmel láthatóak (felületminőség, lapegyenesség, szín), de gyakran avatatlan szem előtt elzárva maradnak (prés erő hiánya, ragasztó nem megfelelő minősége, stb.).

A termék gyártója

Kérje egyedi árajánlatunkat!

Kollégánk várja hívását!  06 30/333-6417 , 06 30/997-1204

Kapcsolódó termékek