Kőzetgyapot

Kőzetgyapot

A kőzetgyapot természetes szigetelőanyag, több, mint 97%-a bazalt, emellett a gyártása során diabázt és dolomitot használnak fel. Újrahasznosításra alkalmasak. Hővezetése meglehetősen kicsi, így szigetelőanyagként kiválóan működik, az energiahatékonyságot nagymértékben javítja. Hőszigetelő képességük mellett igen jó hangszigetelő anyagok, mely nyitott és sűrű szálszerkezetüknek köszönhető, ezért forgalmasabb, zajterhelésnek kitett helyeken kiváló választás. 
Kiváló páraáteresztők, páradiffúziós ellenállásuk közel megegyezik a levegő páradiffúziós ellenállásával µ = 1. 
A1-A2 tűzvédelmi osztályba tartoznak, égve nem csepegnek, olvadáspontja 1000 Celsius fok felett van, vagyis gyakorlatilag tűzálló, gátolja a tűz terjedését, és védelmet képes biztosítani a szerkezeteknek. A kőzetgyapot nem tömörödik, nincs hőmozgása, nem zsugorodik, így az illesztéseknél a későbbiekben sem jelentkeznek rések, vonalmenti hőhidak az anyag zsugorodásának következtében. 
Lemezben és szigetelőpaplanok formájában, széles mérettartományban kaphatók, akár kasírozott kivitelben is. Felhasználási területe rendkívül szereteágazó. Kívül-belül alkalmazhatók lapostetőknél és magastetőknél, homlokzaton, padlózatban, lépészaj szigetelésére, válaszfalaknál, üregek kitöltésére.
Gyakran alkalmazzák hőszigetelés mellett hangszigetelésre is, erre a célra ugyanis kiváló tulajdonságokkal bírnak, hidrofóbizáltak, ettől függetlenül a nedvesedéstől óvni kell, lábazatba, fordított rétegrendű tetőkben nem alkalmazhatók.

Rockwool Firerock

Alufólia kasírozású kőzetgyapot lemez a kandallótér hátfalának és környezetének hő- és tűzvédelmi szigetelésére.

Rockwool ProRox SL 590

Nyomásálló kőzetgyapot tábla, tartályok tetejének hőszigetelésére és játhatóvá tételére.

Rockwool ProRox SL 980

Merev kőzetgyapot lemez legfeljebb 700°C -os üzemi hőmérsékletű műszaki berendeztések hő-és hangszigeteléséhez.

Rockwool ProRox SL 970

Erős, merev kőzetgyapot lemez, magasabb hőmérsékletnek és enyhe mechanikus terhelésnek kitett szerkezetek hő-és hangszigetelésére.

Rockwool ProRox SL 960

Merev kőzetgyapot lemez legfeljebb 660°C-os üzemi hőmérsékletű műszaki berendezésekhő-és hangszigeteléséhez.

Rockwool ProRox SL 950

Kőzetgyapot lemez, legfeljebb 640°C-os üzemi hőmérsékletű műszaki berendezések hő-és hangszigeteléséhez 

Rockwool ProRox SL 930

Erős, de rugalmas kőzetgyapot tábla 350°C-os üzemi hőmérsékletű tárolótartályok vagy berendezések vízszintes vagy függőleges falainak hőszigeteléséhez.