VARGA TAMÁS: Zajmentes komfortra vágyva

 

Amikor egy épület szigeteléséről beszélünk, nem mindig jut eszünkbe, hogy a kész szerkezetnek nemcsak hőtechnikailag, hanem akusztikai szempontból is meghatározott követelményeknek kell megfelelnie. Egy tér akusztikai minőségéről elsősorban a hallásunk útján jutunk információkhoz, ez által alkotunk véleményt róla. Felállítható egy skála, amely alapján meghatározható a számunkra még elviselhető zajszint és az egyes épülethatároló szerkezetekkel szemben ennek alapján támaszthatunk akusztikai minimum követelményt.

 

Ursa akusztikai szigetelés 1

 

A homlokzati és belső falak esetében, födémeknél és ferde tetőknél a léghanggátlást, a lakószintet lakószinttől elválasztó födémek esetében a lépéshang-szigetelést kell megoldani. Tévedés, hogy „ami jó hőszigetelő anyag az jó hangszigetelő anyagnak is, mert egy adott terméknek teljesen más tulajdonságai határozzák meg, hogy hőszigetelésként fel tudjuk-e használni, és megint mástól függ, hogy alkalmas-e akusztikai szigetelés céljára.

Az URSA BiOnic ásványgyapot hőszigetelések (URSA SF34, URSA TERRA 74Ph, URSA DF39) különleges szálszerkezeti kialakításuknak köszönhetően egyben kiváló hangszigetelők is - nem mellesleg pedig tűzvédelmi szigetelési szerepük is kiemelkedő -, ezért például beépített tetőterek szigeteléséhez különösen ajánlottak.
Rendkívül leegyszerűsíti a dolgunkat, hogy két legyet üthetünk egy csapásra – nem kevés költséget, munkadíjat takarítva meg ezzel.

 

Ha a homlokzatot, tetőt és födémet kipipáltuk, maximális akusztikai komfort teremthető meg a lakáson belül a szerelt gipszkarton válaszfalak szigetelésével.

Több okból szerencsésebb, ha a belső falak nem hagyományos falazattal téglából, hanem gipszkartonból készülnek.

  • Rugalmas a térkialakítás: ha bővül a család, a falak tetszőlegesen (kis munka és költségráfordítással) áthelyezhetők.
  • Mivel szárazépíthető, ezért építése során nincs nedvességbevitel az épületbe, így nem kell száradási időkkel számolni sem.
  • Optimális a súlya, ami tetőtér beépítés esetén nem elhanyagolható szempont.
  • Gyors megoldás, azonnali kész felületeket ad, amelyek festhetők, burkolhatók.
  • Végül de nem utolsósorban, az akusztikai komfort: az egyéni igényekhez igazodó léghang-gátlási paraméterek könnyen tervezhetők és megvalósíthatók.

Ursa akusztikai szigetelés 2

 

 

A szerkezeti rétegrendet alkotó anyagok minden eleme más hangszigetelési feladatot lát el, együtt tudják teljesíteni a kívánt hangszigetelési követelményeket megfelelő rétegrendi kialakítás mellett: a gipszkarton a hanggátlásért, az URSA ásványgyapot pedig az üregi hangelnyelésért felel.

 

A kiváló sárga vagy zöldesbarna URSA BiOnic hangelnyelő ásványgyapot táblák (URSA TWF1, URSA TWF FONO, URSA TERRA 74Ph) mind a szimpla, mind pedig a dupla vázkialakítású szerelt jellegű gipszkarton válaszfal szerkezetekben is kitűnő akusztikai szigetelést biztosítanak. Mivel az anyag magas rugalmasságának köszönhetően tökéletesen befeszül a fém bordavázak közé és maradéktalanul kitölti a rendelkezésre álló teret (javasolt a beszabásánál erre külön figyelmet fordítani!) – hosszú távon fogja biztosítani a megfelelő léghang-gátlást.

 

 

 

Ursa akusztikai szigetelés

Bár a gipszkarton falak hangszigetelése egyszerű, azért néhány dologra ügyelni kell a szerelt válaszfalak építésénél-szigetelésénél:

  • A komplett szerkezet léghang-gátlási értéke akkor éri el a tervezett szintet, ha a padlóra és a födémre rögzítendő vízszintes tartóprofilok aljára felragasztásra kerül az öntapadó hangszigetelő szivacs csík.
  • Javasolt a teljes bordaköz kitöltése szélességileg és vastagságilag is URSA ásványgyapot hangelnyelő anyaggal, mert ez növeli a kész fal léghang-gátlási képességét.
  • Érdemes a gipszkarton lapok tartószerkezetre történő felcsavarozását a rendszergyártók alkalmazástechnikáját követve készíteni, mert a túl sűrű csavarozás lerontja a kész szerkezet léghang-gátlását (pontonkénti hanghidak).
  • Az épületgépészeti vezetékek ne érintkezzenek közvetlenül a gipszkarton burkolattal, hanem a hangelnyelő anyagba beágyazva kerüljenek elhelyezésre (a vízvezetékben fellépő nyomásingadozások következtében kellemetlen zajok szűrődhetnek a lakótérbe).
  • Az elektromos dobozok (konnektorok, kapcsolók) ne essenek egy tengelyvonalba, úgy kerüljenek elhelyezésre, hogy köztük min. 50 cm elhúzás legyen.

A megfelelő minőségű szálas ásványgyapot szigetelőanyagok beépítésével egyszerre valósul meg a hosszú távon komfortos épület, valamint a fenntarthatóság fogalma is. Az ár-érték arányt tekintve is optimális költségű URSA szigetelések valóra váltják mind a tervezők és kivitelezők épületenergetikai, mind a lakók kényelmes, komfortos, zajmentes otthonnal kapcsolatos álmait.

Varga Tamás
okleveles építész, alkalmazástechnológus

URSA Salgótarján Zrt.