SOMLAI ZSANETT: Homlokzatok „láthatatlan” rögzítéssel

 

Napjainkban a homlokzatkialakításnál lehetőség van szabadjára engedni a fantáziánkat, amelynek már a rögzítések sem szabnak határt. A fischer „láthatatlan” ACT rendszerének titka, hogy a dübel a burkolat hátsó felületébe kerül beépítésre a panel átfúrása nélkül, így a homlokzat külső felén rögzítőelemek nélküli látványt élvezhetünk. Ezzel magas színvonalú, innovatív rendszert kínálva az építészeknek és tervezőknek átszellőztetett homlokzati rendszerekhez.
 
A termék a „kulisszák mögött” biztosítja a megfelelő rögzítést, nem elhanyagolva a biztonságot, hiszen rögzítőelemeink és háttérszerkezeteink rendelkeznek minden szükséges vizsgálati igazolással és engedéllyel.
 

        

        

 

FZP II dübeleink alkalmasak kőburkolatok, vékony homlokzati panelek/HPL és szálcement lapok, kerámia burkolatok, valamint üveg burkolatok rögzítésére is, akár különböző lapvastagságokat is kompenzálva. A hátsókúpos furat kialakítása után a rögzítőelem behelyezését követően a meghúzás hatására a dübel terpeszt, ezzel biztosítva a tökéletes rögzítést.
 
 
 
A rendszer lehetővé teszi az alkalmazást már 20 mm-es homlokzati terméskő panelek, 10 mm-es kerámia, 8 mm-es HPL- és szálcement vagy 10 mm-es vastagságú ESG és TVG üvegtáblák esetén is. Megtévesztően kis mérete ellenére a hagyományos rögzítéshez képest többszörös tönkremeneteli értékek érhetők el. A tervezők ezáltal az eddig megszokottaknál sokkal nagyobb méretű és vékonyabb lapokkal számolhatnak. Ezzel jelentősen csökkenthetjük a háttérszerkezet és a lapok anyagigényét, ami jelentős megtakarítást eredményezhet.
 

 

Amennyiben valaki komplett rendszerben gondolkodik, a dübelek és a BWM háttérszerkezetek egymástól függetlenül és együtt is alkalmazhatóak.
A BWM háttérszerkezet alapját vertikális ill. horizontális sínek képezik, melyek egy fali konzol segítségével a teherhordó szerkezethez vannak rögzítve. A lapok és a sínek közti kapcsolatot egy „akasztófül” segítségével biztosítjuk. 
A szerkezet elemei többféle méretben kaphatók, így nagyobb eltartást igénylő homlokzatok szerelése is megoldható. A fischer a teherhordó szerkezetbe való rögzítéstől a burkolat felhelyezéséig a teljes rendszerre megoldást nyújt.
A lapok későbbi cseréje a fenti rendszernek köszönhetően könnyedén, a többi laptól függetlenül is kivitelezhető.
 
 

 

Somlai Zsanett

fischer-Hungária - mérnök tanácsadó

 

Szerző: 
fischer Hungária Bt.

Kérje egyedi árajánlatunkat!

ÁRAJÁNLATKÉRÉS

Szakértő kollegánk várja hívását!  06 30 222 0913