SIPOS ANNA: Rögzítés a kész homlokzati hőszigetelésen át -árnyékolók, csatornák, klímák, előtetők utólagos rögzítése - hőhídmentesen

Kezdenek általánossá válni a 15-20, sőt a 25 cm-es homlokzati hőszigetelő rendszerek. Sok esetben már csak így teljesíti az épület az energetikai követelményeket, tehát nem is tehetnénk fel vékonyabbat. Másrészt a hőszigetelés esetében egyébként is minél több, annál jobb. Viszont minél vastagabb, annál nehezebb benne rögzíteni bármiféle nehezebb tárgyat. A hőszigetelés tartóképessége a nullával vetekszik, a fal messze van - egy csomó hagyományos dübel a masszív hőhídjával meg rögtön agyon is csapja a papíron gyönyörű energetikai számítást. Nem olyan drágák és ugyanolyan könnyedén használhatók a hőhídmentes verziók is - ismerjük meg őket!

 

EJOT Iso-spirál dübel a könnyű tárgyakhoz

Korábban írtunk arról, hogy milyen jó hőhídmegszakító elemek vannak ma már a homlokzati hőszigeteléshez. Cseles kis Purenit kocka, vágható nagy tábla, okos villanyszerelős “cuccok”... Igen ám, de ezeket mind a hőszigetelés elkészítésekor kell beépíteni. Rengetegszer nem gondolja végig a megbízó, hogy később még hova és mi fog kerülni a homlokzaton. Végre jön a hőszigetelő brigád, felszórják a lapokat, lehálózzák, levakolják - nagy az öröm. Aztán jön a villanyszerelő - feltenné a lámpát, berakná a külső konnektort - de hogyan?  Jön a klímás a böhöm nehéz kültéri egységével - feltenné a falra. Jön a redőnyös, és felrakna egy árnyékolót a falra is. Jön az ács, és rögzítené a csatorna lefolyóját. Nézzük végig, a könnyű “cuccoktól” a nehezebbekig, mire milyen megoldásunk van!

 

KICSI, KÖNNYŰ TÁRGYAK, 5KG-IG

Ilyenek lehetnek pl. a kültéri kamera, a könnyű kis lámpák, házszám, egyszerűbb szerelvények.
Ezekre megoldás a műanyag EJOT Iso-spirál dübel. Ezt a kész hőszigetelő rendszerbe kell becsavarni egy torx fejű csavarhúzóval, és ebbe a dübelbe lehet rögzíteni egy 4,5 mm átmérőjű csavarral a kívánt tárgyat. Jó, ha mindig van egy fél doboz az autónkban.
Teljesen hőhídmentes megoldás - de csak tényleg könnyű elemekre. Itt ugyanis gyakorlatilag a homlokzati hőszigetelés vékonyvakolata miatt nem esik ki a dübel - és vele együtt a rögzített tárgy - ez pedig csak ennyit bír.

 

 

KÖZEPESEN NEHÉZ TÁRGYAK, 15KG-IG 

 

A következő szint, amikor már a falazatba kelEjot Iso-Dartl rögzítenünk. Ilyen lehet pl. az ereszcsatorna bilincse, a nehezebb lámpák, vagy az, aminek dinamikusabb terhelése van (pl. kültéri villanykapcsoló, gázvezeték, kamera...) Ez a megoldás sem drága, 1500 Ft körüli összeg egy rögzítési pontra, és ez már 15 kg súlyú tárgyat is biztonságosan meg tud tartani. Azért hőhídmentes, mert a dübel-hez tartozik egy műanyag kiegészítő is, ami miatt a fém jó 8cm-rel a hőszigetelés külső felszíne alatt van. Ebbe a kiegészítőbe lehet aztán belecsavarni azt, amit fel akarunk rakni a falra: a lámpa csavarját vagy pl. az ereszcsatorna bilincsének a tartóját.

(EJOT Iso-Dart: a közepesen nehéz dolgok tartója Homlokzati hőszigetelő rendszerekhez alkalmazható rögzítőelem, kisebb-, illetve közepes súlyú épületkiegészítők felszereléséhez)

 

Hogy hogyan működik, azt egyszerűbb, ha megnézzük egy kis videón:

 

 

NEHÉZ TÁRGYAK

A nehéz tárgyakhoz már nehézsúlyú megoldás kell. Ilyen nehéz, ráadásul sokszor dinamikus terhelést is kapó tárgy lehet pl. egy később felrakott franciaerkély korlátja, egy nagy méretű árnyékoló, egy súlyos előtető vagy egy klímatartó konzol. Gondoljunk bele - például egy klíma kültéri egység akár 80 kg is lehet - ezt kell megtartani alig néhány rögzítési ponton. Ide már nem klasszikus dübelt ajánl az EJOT, hanem ún. homlokzathorgonyt.  Itt maga a rögzítőszár már nem acélból, hanem egy kompozit anyagból van. Ennek ugyanolyan jó a teherbírása és ugyanolyan tartós, mint az acél - csak sokkal jobban hőszigetel. Ezt a szárat be kell ragasztani a kifúrt lyukba a speciális ragasztóval, majd megvárni, amíg a ragasztóhabarcs összeköt a betonnal vagy a téglával.  Erről is van videó:

 

 

Ehhez a megoldáshoz kell egy szerelőszerszám is - ezt adják a készlethez. Az ár a kompozit szár hosszától és még több egyébtől is függ, információink szerint kb. 12.000 Ft-tól kezdődik - a “hozzávalókat” viszont elég egyszer megvenni.

       Ejot Iso-BarEjot Iso-Bar beepitve

EJOT Iso-bar - az igazán nehéz dolgokhoz. Homlokzati hőszigetelő rendszereknél alkalmazható homlokzathorgony közepes-, illetve nagyobb súlyú épületkiegészítők utólagos rögzítéséhez.

Sipos Anna
szakújságíró

 

Nagy Zoltán
műszaki értékesítő
+36 20 360 5820
(Forrás: ÉpítőÉlet 2021.október)