PATÓ YVETTE: Pinceszigetelés a Büsscher & Hoffmann termékeivel

 

Épületeink egy része alatt pince, mélygarázs készül, hogy az értékes telek területét, esetleg a terepviszonyokat jól kihasználjuk. Természetesen itt is követelmény a megfelelő száraz belső tér, adott esetben az állandó emberi tartózkodás lehetősége. Éppen ezért a pincék, mélygarázsok vízszigetelésének megtervezése és kivitelezése különösen nagy odafigyelést követel mind a tervezőtől, mind a kivitelezőtől. Mindezeken belül fontos a megfelelő, megbízható anyag kiválasztása valamint a megfelelő csomóponti kialakítás.

Pinceszigetelés készülhet talajnedvesség, ill. időszakos talajvíz ellen, de lehetséges talajvíznyomás elleni szigetelés készítése is. Ez utóbbi a különlegessége miatt nem ezen írás tárgya.

 

 

 

A pinceszigetelést alapvetően két fajta módon készíthetjük: a vízszigetelés a szigetelést tartó falra kerül és ebben az esetben a teherhordó falszerkezet ezen belül készül, vagy közvetlenül a teherhordó falszerkezetre kerül kívül. Mindkét megoldás jó, alkalmazhatóságát a helyi viszonyok döntik el. A Büsscher & Hoffmann talajnedvesség elleni szigetelésnek a KV E 45 K vagy a GG E 45 K elasztomerbitumenes lemezeket javasolja.

 

 

A vonatkozó ÉMSZ irányelvek szerint minden esetben 2 réteg készítése szükséges. A falakon nem lehetnek jelentős síkbeli eltérések, téglafal esetén a fugákat teljesen ki kell tölteni.

Az így előkészített, száraz falra Büsscherit BV oldószeres alapozót kell felhordani. Első ütemben a falak szigetelése készül 2 rétegben.

Az állvány elbontása után a függőleges falszigetelés befejező munkálatai történnek. Ezután következhet a szintén 2 rétegű vízszintes vízszigetelés elkészítése megfelelően a függőleges felületről levezetett szigeteléshez kapcsolva. Minden réteg esetén, mind függőleges-, mind vízszintes felületen gondoskodni kell a rétegek megfelelő eltolásáról és a következő lemezhez való megfelelő hegesztéséről.

 

Különös gonddal kell eljárni az esetleges csőáttöréseknél. Erre vannak zsugorcsővel összeépített csőátvezető elemek, melyek a vízszigetelésbe a galléros kialakításuknak köszönhetően könnyen és egyszerűen beépíthetők.

                                                  

A szigetelést minden építési fázisban, ill. az elkészülte után is gondosan védeni kell az esetleges mechanikai sérülésektől. Ha mégis valami sérülés történik, akkor azt haladéktalanul és szakszerűen javítani kell. A követő szakma által véletlenül okozott sérülés a szigetelés eltakarása előtt könnyen javítható, a későbbiekben ezt már szinte lehetetlen megtenni, vagy csak nagyon jelentős költségekkel.

 

Természetesen az egyéb csomóponti kialakításokat is átgondoltan kell megtervezni és gondosan kivitelezni. Ez lehet egy kapcsolódó rámpa pl. garázs, mélygarázs esetén, vagy rézsűs terepen a két- vagy háromoldali földdel érintkező kialakítás. Minden esetben fontos, hogy a csapadékvizet elvezessük az épülettől, hogy csak a szükséges mértékig legyen a vízszigetelés a víz hatásainak kitéve.

Külső vízszigetelés esetén különösen fontos a vízszigetelés mechanikai védelme. Erre kiválóan alkalmasak a megfelelő drénlemezek.

A téma sokrétűsége miatt kérje a Büsscher & Hoffmann Kft. munkatársainak a műszaki segítségét!

 

Pató Yvette

Területi vezető

Büsscher&Hoffmann Kft.

 

 

Szerző: 
Büsscher & Hoffmann Kft.

Kérje egyedi árajánlatunkat!

ÁRAJÁNLATKÉRÉS

Szakértő kollegánk várja hívását!  06 30 222 0913