KOVÁCS-SEBESTÉNY SZABOLCS: Ragasztott rögzítési pontok

 

Napjainkban egyre nagyobb igény merül fel a nagy teljesítményű, gyorsan létrehozható és biztonságos rögzítési pontok használatára. Mind tervezői mind kivitelezői oldalon szükség van a biztonságos és hosszú élettartamú megoldásokra.

A fischer vállalatcsoport, mint fejlesztő és gyártó cég évtizedek óta foglalkozik ragasztott rögzítési pontokkal is. Napjainkra a fejlesztések elértek oda, hogy tartószerkezeti rögzítési pontot akár 2 perces kötésidővel, illetve a furattisztítás teljes elhagyásával is, biztonságos és tartós, extrém nagy terhelhetőségű rögzítési pontot hozhatunk létre. (pl. FHB II- AL M10x95 engedélyezett terhelhetősége repedéses betonban több mint 1,5t – további információk >>)

A ragasztókat beépítésük szerint két csoportba sorolhatjuk, injektált és üvegpatronos rendszerek.

F I S – fischer injection system

Az injektált rendszerek jellemzően lassabb kötésidővel, és nagyobb furattisztítási igénnyel bírnak, mit az üvegpatronos ragasztók. Teljesítményük az adott anyag összetételétől függ. A nagyobb furatátmérőknél azonban elsődleges megoldást jelenthetnek (menetes szárak esetében M30, betonacéloknál Ø40 méretekig). Injektált rendszerekkel lehet utólagos betonacél beragasztásokat is kivitelezni, akár 1500 mm-es rögzítési mélységben is. (pl. FIS EM plus)

Szintén csak az injektál rendszereken belül található olyan ragasztó (FIS V360 S), amely engedélyezetten alkalmazható falazatokba (üreges, tömör) való használatra. További információk az injektált rendszerekről >> 

 

 

R – resine capsule

Az üvegpatronos rendszerek jellemzője a gyors kötésidő, a furattisztatás minimalizálása vagy teljes elhagyása, illetve a rendkívül egyszerű beépíthetőség, ami segíti a kivitelezőket. Továbbá fontos választási érv, hogy az összes fischer által gyártott ragasztókapszula alkalmas gyémánt fúrt furatba, illetve víz alatti beépíthetőségre is. További információ az üvegpatronos rendszerekről >> 

Mindkét rendszer alkalmazható extrém hidegben való beépítésre, de az injektáló rendszereknél ilyen esetekben a ragasztók „téli verzióját” kell választani, amíg a patronos rendszereknél nincs ilyen megkülönböztetés, mindegyik egyaránt alkalmas hidegben vagy normál hőmérsékleten való beépítésre.

 

A fischer által fejlesztett és gyártott ragasztott rendszerek mindegyike rendelkezik tűzvédelmi és ETA bevizsgálással egyaránt, így lehetőséget ad a tervezőknek, hogy a feladatuknak legmegfelelőbb ragasztott rögzítést tudják választani. A széles ragasztószortimentből mindenki kiválaszthatja a munkájához leginkább megfelelő ragasztott rögzítési megoldást, akár a teljesítmény akár a gazdaságosság a fő szempont.

Segítségképpen az alábbi oldalon mutatjuk meg a leggyakrabban használt ragasztott rögzítések fontosabb jellemzőit. Ragasztók áttekintése >>

Szintén hasznos segítség lehet, mind kivitelezők, mind tervezők számára a Professional App, amely a fischer összes termékét tartalmazza, és gyorsan egyszerűen ad segítséget, hogy hova milyen rögzítést használjunk.

Tervezők számára nyújt támogatást a CAD adatbázis, ahonnét tetszőleges formátumba tölthetők le a rögzítési megoldások rajzai.

 

Kovács-Sebestény Szabolcs

fischer Hungária - műszaki vezető

 

* * *  Képforrás: fischer group of companies