EŐRY EMESE-ECKERT PÉTER: Tetőterek tűzvédelme és hőszigetelése

A szakszerűen beépített tetőtér jellemzői:

  • Jó hőszigetelő: véd a nyári felmelegedés ellen, télen pedig energiatakarékosan fűthető.
  • Véd a tűz ellen: életet és vagyontárgyat menthetnek a tűzgátló rendszerek.
  • Jó fényviszonyok jellemzik: tető-ablakokkal és energiatakarékos világítótestekkel.
  • Jó a hangszigetelése: kellemes, nyugodt környezet, ami véd a beszűrődő zajok ellene: kellemes, nyugodt környezet, ami véd a beszűrődő zajok ellen.

A tetőterek tervezése komplex tervezői feladat, a megfelelő rétegrend kiválasztásakor az esztétikai, tűzvédelmi, hőszigetelési szempontokon túlmutatóan a várható üzemeltetési költségekre is szükséges gondolni. A fűtési és hűtési költségeket az energiahordozók ára, az épület hőszigetelő képessége, ezen belül a rétegrendek hőátbocsátási tényezője, valamint az épület energiatermelő képessége határozza meg. Az energetikai követelmények 2024. július 01-től változnak. A használatbavételi engedély feltételei 2024. június 30-tól szigorodnak, ettől az időponttól a lakhatási engedélyhez az új épületeknek és a jelentős bővítéseknek, jelentős felújításoknak a BB energetikai besorolás követelményeknek kell megfelelni, azaz legalább „közel nulla energiaigényű”-nek kell lenniük. A BB energetikai besorolás csak akkor lehetséges, ha az ingatlan energiafelhasználása legalább 25%-a megújuló energiaforrásból származik, és az egyesített energetikai mutató lakóépületek esetén legfeljebb 100 kWh/m2év. A megújuló energia felhasználás kiváltható az energetikai mutató kisebb, mint 76%-os értékével is. Ez viszont csak a hőszigetelési vastagság további növelésével érhető el. Az ISOVER ajánlása ezért a tetőtéri határoló szerkezetek hőátbocsátási tényezőjére U ≤ 0,15 W/m²K, mely megfelel a közel nulla energiaigényű épületekkel szemben támasztott követelményeknek.

 

Milyen tetőtéri rétegrendek teljesítik a tűzvédelmi és a szigorított hőszigetelési követelményeket is?

1. EI 30 perc tűzállósági határértéket és U ≤ 0,15 W/m2K hőátbocsátást teljesítő tető­téri rétegrend

A rétegrendben egy réteg Rigips RF 15 tűzgátló gipszkartont alkalmazunk R-CD 60x27x0,6 mm Rigiprofilokra csavarozva. Az EI 30 perc tűzállósági határérték teljesítéséhez, minimum 100+50 mm szigetelés kerül elhelyezésre. Rögzítőeleme állítható kengyel 9-12, mely max. 10 cm szigetelőanyag elvezetését teszi lehetővé a szarufák előtt. A kiemelkedően jó hőszigetelési tulaj­donságokkal rendelkező tetőtér építéséhez növelni szükséges az elhelyezett szigetelőanyag vastagságát. Ahhoz, hogy a rétegrend hőátbocsátási tényezője U ≤ 0,15 W/m2K legyen, Isover Super Profi szigetelőanyagot (λD = 0,032 W/mK) szükséges alkalmazni, ebben az esetben 90 cm-es osztású 10/15-ös szarufák közé 15 cm, és a szarufák alatt 10 cm Isover Super Profi, szigetelést szükséges beépíteni.

                                                                      EI 30 perc tűzállósági határértéket teljesítő tetőtéri rétegrend

 

2. EI 60 perc tűzállósági határértéket és U ≤ 0,15 W/m2K hőátbocsátást teljesítő tető­téri rétegrend

A EI 60 perc tűzállósági határérték teljesítéséhez két réteg Rigips RF 15 tűzgátló gipszkartont építünk R-CD 60x27x0,6 profilvázra, és a rögzítéshez 320 mm-es CD távtartókat hasz­nálunk, melyek maximum 20 cm szigetelőanyag elvezetését te­szik lehetővé a szarufák előtt. A tűzállóság teljesítéséhez mini­mum 100+100 mm szigetelés szükséges. Az U ≤ 0,15 W/m2K hőátbocsátás teljesítéséhez 150+150 mm Isover   Uniroll Plus(λD = 0,036 W/mK)  szi­getelést kell alkalmazni.

                                                                         EI 60 tűzállósági határértéket teljesítő tetőtéri rétegrend


3. Tűzgátló tetőtér – lámpatestek fogadására is alkal­mas álmennyezettel

Tűzgátló szerkezetek építésénél törekedni kell az áttörések és átvezetések minimalizálására, ezért, ha a tűzgátló tetőtérben, süllyesztett lámpatesteket szeretnék elhelyezni, erre a célra egy kiegészítő álmennyezetet kell építeni a vízszintes sík alatt. Az álmennyezetben elhelyezhetők a sülyesztett lámpatestek, valamint az álmennyezet fölötti térben elvezethetők az elektro­mos és egyéb vezetékek. 

              Tűzgátló tetőtér lámpatestek fogadására is alkalmas álmennyezettel        Tűzgátló tetőtér lámpatestek fogadására is alkalmas álmennyezettel

 

4. Fa tartószerkezetek tűzvédelme
Amikor meglévő padlást biztonságosan lakható tetőtérré ala­kítunk át, nem csak a tetőtér héjazatának a tűzgátló kialakítására kell gondolnunk, hanem a fafödém és a teherhordó fa tartószer­kezetek tűzvédelmét is biztosítani kell.
Vízszintes fagerendák és függőleges faoszlopok tűzvédelmi borításához 15 mm vastag tűzgátló gipszkarton építőlemez al­kalmazható, amely famenetes gipszkarton csavarral közvetlenül a gerendához rögzíthető. A tűzgátló gipszkarton építőlemez a teljesítményként megadott időtartamon belül nem engedi, hogy a faszerkezet elérje a gyulladási hőmérsékletet, így a fa beégésével nem kell számolni. Szükséges a hézagok kitöltése Vario hézago­ló gipsszel, valamint a sarkokat élvédővel ellátni (pl. alumínium élvédő sín, AquaBead).Fa tartószerkezetek tűzvédelme

Gipszkarton rétegek típusa, száma és vastagsága

(mm)

Szükséges minimum csavarhossz (mm)

Tűzállósági határérték

R (perc)

1 réteg RF 15

35

R 30

2 réteg RF 15

45

R 60

 

Felhasznált termékek:

1.1 Rigips RB 12,5 normál gipszkarton (álmennyezet)
1.1.2 Rigips RF 15 tűzgátló gipszkarton
2.3 R-CD 60x27x0,6 Rigiprofil
3.2 Ásványgyapot szigetelés
3.2.1 – Isover Super Profi 150 mm + 100 mm
3.2.2 – Isover Uniroll Plus 150 mm + 150 mm
4.11 Fém a fémhez csavar pl. OPEL 4,2x13
4.21 Famenetű csavar TD 3,5x35 vagy 3,5x45
5.2 Vario hézagoló gipsz
5.5 Papír hézagerősítő szalag
5.6 Élvédő (pl. alumínium élvédő sín, AquaBead).
6.7 Direktfüggesztő
7.1 Állítható kengyel 9-12 mm
7.6 CD távtartó 320 mm
8.5 Isover Vario® KM Duplex UV párazáró fólia
8.15 Fa tartószerkezet (gerenda vagy oszlop)

Rigips animáció QR-tetőterek

 

 

Gondos tervezéssel és szakszerű kivitelezéssel biztosítható a hosszú távon kényelmet és biztonságot adó tetőtéri otthon kialakítása.
Tekintse meg YouTube csatornánkon, a (hamarosan megjelenő) videó animációt, a tetőterek építéséről.
https://www.youtube.com/user/RigipsHungary

A termékek teljesítménynyilatkozatai és a rendszerek minősítései honlapunkról letölthetők.
www.rigips.hu; www.isover.hu

 

Eőry Emese
építőmérnök,
termékmenedzser- Rigips gipszkarton rendszerek

Eckert Péter
termékmenedzser – ISOVER termékek

Saint-Gobain Hungary Kft.