BAKOS FERENC: Mire érdemes odafigyelni épített zuhanyzók burkolása során?

Egyre többször merül fel igényként a megrendelők, lakberendezők terveiben akár építés vagy felújítás során az épített zuhanyzók kialakítása, ami lehetőséget ad egyedi, különleges fürdőszobák létrehozására.

A megvalósítás során az egyik legfontosabb, amire figyelni kell, az a víz, a várható vízterhelés. A víz útja kifürkészhetetlen, minden apró repedést, rést, lyukat megtalál és ott adott idő után probléma keletkezhet. Ezért fontos a megfelelő vízszigetelő anyagok kiválasztása és a megfelelő módon történő felhasználása.

Minden épített zuhanyzónál az egyik legfontosabb a padlóösszefolyó felé a megfelelő lejtés (min. 2%) kialakítása.

A lejtés kialakításához az emelt minőségű Murexin AM 20 Kiegyenlítőhabarcs max. 20 mm rétegvastagságig, Murexin AM 30 Kiegyenlítőhabarcs 30 mm-ig vagy a Murexin AM 50 Trass gyors kiegyenlítőhabarcs max. 50 mm rétegvastagságig alkalmazható. A Kiegyenlítőhabarcsok gyors munkálatokat tesznek lehetővé, hiszen 1-6 óra száradási idővel rendelkeznek, valamint könnyen eldolgozhatóak. A lejtéskialakítások mellett akár függőleges felületre is felhordhatóak az egyenetlenségek kiegyenlítésére

 

Kenhető vagy lemezes vízszigetelés – mindkettő tökéletes megoldás, ami szárazon tart!

 

A megfelelő lejtés kialakítás és falkiegyenlítés után következik a vízszigetelés felhordása a kiszáradt alapfelületre. Választhatunk kenhető vagy lemezes vízszigetelést. Javasolt először a függőleges felületeket elkészíteni a vízszigeteléssel és a csempeburkolat felragasztásával, mert ha az aljzatra is felhordjuk a vízszigetelést, akkor a függőleges felületek burkolásakor könnyen kárt tudunk tenni, azaz átszakíthatjuk a szigetelést, mely később problémákhoz vezethet.

A vízszigetelő anyagok felhordása előtt először a vízszigetelés tényleges tartósságához a Murexin rendszerkiegészítő elemeket kell felhordani a Murexin kenhető vízszigeteléssel együtt.

 

 

Murexin rendszerkiegészítő elemek a következők:

 

Murexin DB 70 Hajlaterősítő szalag a fal- és padlócsatlakozásokhoz

Murexin DB 70 külső és belső sarok a pozitív és negatív sarkokhoz

Murexin DZ 35, DZ 40 és DZ 70, DZ 80 Szigetelőmandzsetták a csőátvezetések szigeteléséhez

Murexin Gully szigetelőmandzsetta a lefolyók szigeteléséhez

DBS 50 Öntapadó hajlaterősítő szalag a fal- és padlócsatlakozásokhoz, valamint pl. zuhanyfolyókákhoz

 

 

 

A Murexin kenhető vízszigetelések oldószermentesek, nem vízáteresztőek, tartósan elasztikusak, valamint hézag- és varratmentesek. Minden kenhető vízszigetelés alá alapozni kell, mert pl. szívóképes alapfelületeknél az alapozás hiánya vagy a nem megfelelő alapozás során a kenhető vízszigetelésben ún. tűszúrások keletkeznek, melyek következtében a kenhető vízszigetelésen keresztülfolyik a víz, tehát nem látja el a védő szerepét. Minden kenhető vízszigetelést két rétegben kell felhordani, hogy meglegyen a megfelelő vastagsága, hogy ki tudja fejteni a funkcióját, illetve hogy a megfelelő fedést biztosítani tudjuk, ha esetleg az első réteg felhordása alatt egy szemmel nem látható részt kihagytunk a felhordás során.          

Függőleges felületekhez a Murexin 1 KS Folyékonyfólia vagy a cementbázisú Murexin PD 1K Profi Vastagfólia, Murexin Hydro Basic 2K Vastagfólia vagy a Murexin Maximo PSM 1K Gyors Profi Vastagfólia kerülhet felhordásra.

Vízszintes felületeken csak a cementbázisú Murexin PD 1K Profi Vastagfólia, Murexin Hydro Basic 2K Vastagfólia vagy a Murexin Maximo PSM 1K Gyors Profi Vastagfólia alkalmazható.

 

 

 

1KS Folyékonyfólia

Gyorsan száradó (kb. 3 óra), rendkívül kiadós, egykomponensű felhasználásra kész beltéri kenhető szigetelés fürdőszobákba, zuhanyzókba sárga és kék színben a könnyebb ellenőrizhetőség miatt.

Hydro Basic 2K Vastagfólia

Kétkomponensű, hidraulikus kötésű, kül- és beltéri kenhető szigetelés erkélyre és teraszra is.

PD 1K Profi Vastagfólia

Egykomponensű, hidraulikusan kötő, kül- és beltéri kenhető vízszigetelés vizes helyiségekben és teraszokon is valamint medencékhez (2 m-ig).

Maximo PSM 1K Gyors Profi Vastagfólia

Gyorsan keményedő (kb. 3 óra), hidraulikus kötésű a könnyű adalékanyag tartalmának köszönhetően különösen kiadós, egykomponensű, hidraulikusan kötő, kül- és beltéri kenhető vízszigetelés erkélyek, teraszok és medencék (2 m-ig) kialakításánál.

A kenhető vízszigetelés két rétegben történő felhordása és száradása után javasolt ellenőrizni, hogy a kenhető vízszigetelés és a rendszerkiegészítő elemeknél nincsenek-e hiányosságok. Például mindenhol le van-e fedve vízszigeteléssel az alapfelület, vagy a vízszintes és függőleges csatlakozásoknál a sarokképzés megfelelő-e, ugyanis ahol hiányos, ott a víz elfolyhat és károsíthatja a szerkezetet.

 

Gyors munkálatok, egyenletes rétegvastagság! – Lemezes vízszigetelés

A Murexin AE 100 Szigetelő- és feszültségmentesítő lemez, különösen gyors további munkálatokat tesz lehetővé egyenletes rétegvastagság mellett. Méretre szabható, vízzáró és repedésáthidaló. Beépítése Murexin „S” osztályos ragasztóval történik pl. Murexin KGF 65 Totálflex S1 ragasztóhabarcs, az átlapolásoknál, áthidalásoknál a Murexin PD 1K Profi Vastagfólia szükséges. A beágyazás és az burkolat fektetése ugyanazzal a Murexin „S” osztályos ragasztóval történik.

 

A tartós eredmény érdekében a vízszigetelést követően Murexin flex ragasztó pl. Murexin KPF 35 Profiflex ragasztóhabarcs, Murexin MFK 45 Mureflex S1 ragasztóhabarcs, Murexin KGF 65 Totálflex S1 ragasztóhabarcs vagy Murexin EKY 91 Univerzális epoxi fehér ragasztó használható.

Fugázáshoz a Murexin FX 66 PLATINUM Flexfugázó, Murexin FME 80 Extrém fugázó vagy a Murexin FMY 90 Epoxi fugázó, illetve a cementbázisú fugázókhoz adagolandó Murexin FE 85 Fugázóhabarcs emulzió a javasolt a Murexin SIL 50 Természeteskő szilikon használatával.

Komplex rendszer, körültekintő beépítés során biztosak lehetünk abban, hogy a víz csak a lefolyón keresztül folyik el.

 

Murexin. Ami tart.

 

Bakos Ferenc

alkalmazástechnikai vezető

Murexin Kft.