Trapézlemezes lapostetők tűzbiztos hőszigetelése

A poliuretán keményhabok is a műanyag hőszigetelő anyagok csoportjába tartoznak, azonban az EPS (expandált polisztirol keményhab) lapokkal ellentétben hőre keményedő műanyagokról beszélünk. A modern kori poliuretán táblák (PIR) égetés során elszenesednek, hasonlóan viselkednek, mint a szerkezeti faanyagok.

A tűzzel szembeni viselkedés oldaláról vizsgálva az alufólia kasírozású PIR lapok (MSZ EN 13501 szerint) az építési termékek osztályba sorolása alapján D s1 d0 kategóriába tartoznak. A „D” a tűzvédelmi osztályt mutatja meg, míg az „s1” - a legkedvezőbb füstképződési, valamint a „d0” a legcsekélyebb mértékű égve csepegési kategóriát jelenti. Ez utóbbi két jellemző azért fontos, mert tűzzel szembeni védekezés kapcsán sok esetben a füstképződés a leghátráltatóbb (oltáskor nagymértékben korlátozza a láthatóságot), míg a tűz továbbterjedését a lecseppenő égő anyagcseppek elősegíthetik, illetve további égő gócpontok kialakulásához vezethetnek. (Az expandált (EPS) és az extrudált (XPS) polisztirol termékek E osztályba tartoznak.)

Ipari és mezőgazdasági csarnokok belső álmennyezetén elhelyezett hőszigetelések a legtöbb esetben védelem nélkül kerülnek beépítésre, ezért kiemelten fontos a hőszigetelés tűzvédelmi osztályba sorolása. A fellépő nedvességgel és mechanikai hatásokkal szemben a zártcellás hőszigetelő anyagok kellőképpen ellenállóak, így e termékek használatosak ezen a területen, azonban a PIR táblák alukasírozással „D s1 d0” besorolása kedvezőbb, mint az XPS táblák „E” osztálya, valamint jobb hőszigetelő képessége miatt vékonyabb rétegben alkalmazhatóak és az alufólia réteg további védelmet is biztosít.

A hőszigetelő anyagok osztályba sorolásánál sok esetben többet mond a teljes szerkezettel elvégzett modellvizsgálat, melyre jó példa a könnyűszerkezetes, acél trapézlemezes födém. A tisztán PIR hőszigetelést tartalmazó acél trapézlemezes födém az égetéses vizsgálat során REI 15 perces tűzállósági teljesítményjellemző értéket ért el. (R - teherhordó képesség »szerkezeti stabilitás«, E - integritás »elválasztó funkció«, I - szigetelés.) A teljes szerkezet tűzvédelmi osztályának meghatározása: „B”.

A hőszigetelési követelmények eléréséhez kedvezőbb hőszigetelési jellemzőkkel rendelkező termékekből, például poliuretánból akár fele vastagság is elégséges (PIR hővezetési tényezője, λ=0,022 W/mK).

Lapostetők hőtechnikai követelményei Magyarországon (U-érték)
EPS vagy szálas hőszigetelés
PUR/PIR keményhab
U≤0,25 W/m²K - 7/2006 TNM Rendelet
14-16 cm
10 cm
U≤0,17 W/m²K - 20/2014 BM Rendelet
17-20 cm
10-12 cm

 A PIR táblák alkalmazása számos további előnnyel jár:

A kedvezőbb hőszigetelő hatása miatt vékonyabb réteg beépítése is elégséges. A PIR táblák magas szilárdsága könnyebb, gyorsabb táblafektetést eredményez, a lapok mind a beépítés, mind az anyagmozgatás során nem vetemednek, nem nyomódnak össze, mechanikai rögzítésnél sem kell a dűbeltányérok hőszigetelő anyagba való benyomódásával számolnunk, így nem alakulnak ki pangó vizek, melyek a szerkezet károsodásához vezetnek.
A poliuretán táblák testsűrűsége 30 kg/m³, mely harmada a kőzetgyapot termékeknek (100 kg/m³). A jobb hőszigetelő képesség és az alacsonyabb testsűrűség akár ötször könnyebb szerkezetet eredményez trapézlemezes lapostetőknél. A jelentős súlymegtakarítás statikai és biztonsági szempontból is előnyös, hiszen tűz esetén a fém trapézlemezek szilárdsága a magas hőmérséklet miatt töredékére csökken, vagyis tovább bírják, később szakadnak le az acéllemezek a kisebb teher alatt.

Látható, hogy trapézlemezes lapostetők esetén a tűzbiztonsági, a statikai, a hőtechnikai, a gazdasági szempontok mind együttesen játszanak szerepet a hőszigetelő anyagok kiválasztásában.

Bachl PIR szigetelőlemezek.

Forrás: www.proidea.hu