Bachl tecta-PUR 022

A Kisarban kialakított Szatmár-Beregi Natúrpark Látogatóközpont épülete már nevében is természet közeliségre utal, így nem meglepő, hogy mind a külső homlokzati felületeken, mind a belső térben a természetes anyaghasználat nyilvánul meg. A homlokzaton, sok helyen fa burkoló elemek jelennek meg, és természetesen szóba sem kerülhetett a ma igen közkedvelt lapostetős kialakítás. Magastetőre kerülő agyagcserép lett a tetőfedés anyaga, a tetőburkolat fa deszkázat, mely látszó szarufás tetőkialakítással párosult.

A belső térben is a naturális anyaghasználat jegyei mutatkoznak. Külön érdekesség, hogy a külső fa háncsától megszabadított, eredeti kör keresztmetszetű tartókra további fa gerenda (tartó) elemek támaszkodnak, mely az "élő" fát szimbolizálja.

Ezen belsőépítészeti megoldáshoz a legjobban párosítható szerkezeti kialakítás a szarufák síkján kívüli hőszigetelés. A lényeg, hogy a megmunkált szarufákra és a rájuk kerülő deszkázatra egy légtömörséget és párafékezést biztosító réteg fektetése után közvetlenül elhelyezhetőek voltak a hőszigetelő táblák, vagyis a hőszigetelő réteget nem szakították meg gerendákkal, pallókkal, melynek köszönhetően hőhídmentes tetőkialakítást értek el. A hagyományos, szarufák közé tett hőszigetelési kialakítás hátránya a nagyfokú hőhidasság: a szarufa 8-12-szer rosszabb hőszigetelési értékekkel rendelkezik, mint a korszerű hőszigetelések. Minden szarufánál hőhíd jön létre, mely nemcsak hőveszteséget okoz, hanem itt alakulnak ki a szerkezet úgynevezett "hideg pontjai", ahol a páralecsapódás elkezdődik, mely hosszútávon a faszerkezet penészesedéséhez, korhadásához vezet. Egy hagyományos "csak" szarufák között elhelyezett hőszigeteléssel kialakított hőhidas tetőszerkezet hővesztesége akár 40-50%-ot is elérhet, függően a szerkezeti kialakítástól.

A szarufák feletti technológia azonban magas szilárdsági és kedvezőbb hőszigetelési jellemzőkkel rendelkező szigetelő lapok beépítését követeli meg, melynek leginkább a PIR keményhabok felelnek meg. A PIR táblákkal megszakítások nélküli, összefüggő, hőhídmentes felület hozható létre a tetőkben, az eddig megszokott szigetelőanyag vastagságoknál vékonyabb réteggel. A rögzítés a PIR táblák tetejére helyezett ellenlécen és a PIR táblákon keresztül menő, méretezett csavarokkal a szarufákhoz történik. A kisari tetőbe beépített Bachl tecta-PUR 022 táblák mindkét oldalán alufólia kasírozás található, mely télen a belső térből távozó meleg hősugarakat tartja vissza, nyáron pedig visszaveri a külső napsugárzást. Az előbb említetteken túl a felső oldalon alátétfóliának megfelelő, átlapolható és öntapadócsíkkal ellátott réteg található, mely megfelelő vízzáróságot biztosított a tető számára, így további fóliarétegek beépítésére nem volt szükség. A PIR panelek nagy táblaméretének (2,50 m x 1,2 5m), a felület folytonos fektetésnek és az éleknél egymásba tolható nútféderes kialakításnak köszönhetően még az elemek fektetése is hőhidmentesen történt. A kiváló hőszigetelési képességen (λ=0,022 W/mK), a hőhídmentes kialakításon túl, a poliuretán zártcellás sejtszerkezete miatt nedvességre érzéketlen, továbbá alak- és mérettartó, évtizedek múlva sem zsugorodik, vetemedik.

Nézzük meg, hogy milyen hőtechnikai szintnek felel meg a szóban forgó tető, a beépítésre került 10 cm vastag PIR lapok esetében.
A tető hőátbocsátási tényezője (U-érték): 0,20 W/m²K, az építés évében érvényes 7/2006 TNM Rendelet U=0,25 W/m²K értékét bőven sikerült túlteljesíteni. Hagyományos, szarufák közötti szálas hőszigeteléssel 20-25 cm vastagságra van szükség a fenti érték (U=0,20 W/m²K) eléréséhez. A két szerkezeti kialakításban alkalmazott anyagvastagságok közti különbség a hőszigetelő anyagok közti különbséggel és a hőhidak okozta hőveszteség kompenzálásával magyarázható.

Rétegrendi kialakítás (belülről kifelé): szarufa, deszkázat, párazáró fólia, kasírozott BACHL tecta-PUR táblák, ellenléc (rögzítőcsavarokkal), tetőléc, tetőcserepek.
A szarufákon kívüli hőszigetelés hőhídmentes és energiahatékony megoldást kínál, mely párosul a látszó faszerkezetek kínálta esztétikus, egyedi, természetes, belső térkialakítással.

 

Forrás:www.proidea.hu